
 

 

The following text is a translation1 of the interpretation of the term "assemblies of machinery" 
used in the Machinery Directive 2006/42/EC from 5th May 2011 

 

Federal Ministry of Labour and Social Affairs 

Product Safety Act / 9th Ordinance on Product Safety (Machinery 
Ordinance) 

Here: Interpretation paper on assemblies of machinery 

– Notice from the Federal Ministry of Labour and Social Affairs of May 2011 – IIIb5-39607-3 – 

[…] 

Interpretation of the term "assemblies of machinery" used in the 9th Ordinance on Product 
Safety (Machinery Ordinance) respectively in the EC Machinery Directive 2006/42/EC 

from 5 May 2011 

1. Definition of the term "assemblies of machinery" 

According to article 2 letter a 4th indent of the MD […] the term machinery includes: 

— Assemblies of machinery […] or partly completed machinery […] which, in order to 
achieve the same end, are arranged and controlled so that they function as an integral 
whole. 

 

2. Application of the machinery directive to assemblies of machinery 

According to the definition in clause 1 it is therefore relevant that 

 

1. there is a production-related coherence given by the following: 
- the individual machines respectively partly completed machinery are arranged as an 

entity in such a way that they can be regarded as an integral unit (this refers 
especially to the connected arrangement) 

and 

- the individual machines respectively partly completed machinery collaborate as an 
entity, (this means e.g. that the collaboration has to be geared towards a common 
goal, e.g. the manufacturing of a certain product) 

and 

- the individual machines respectively partly completed machinery are operated as one 
unit, i.e. by a common or higher-level functional control system or by common control 
devices. 

and 

2. the individual machines respectively partly completed machinery function as totality in 
respect of safety and so build an integral whole also in this respect (safety-related 
coherence). 

                                                
1 This is a non-authorized translation and the author does not take responsibility for the correctness of the 

translation and assumes no liability whatsoever with respect to the accuracy and completeness of the translation. 
References to German legislation are not included. 

 



 

 

This is the case when machines or partly completed machinery are combined in such 
a way that an incident which arises in one part of the assembly results in a hazard in 
another component of the assembly and therefore safety measures have to be taken 
which are related to the whole assembly in order to bring all these components into a 
safe condition in case of a hazardous event. 

In annex I number 1.2.4.4 of the MD is stated for an assembly of machinery: 

"Assembly of machinery 

In the case of machinery or parts of machinery designed to work together, the 
machinery must be designed and constructed in such a way that the stop controls, 
including the emergency stop devices, can stop not only the machinery itself but also 
all related equipment, if its continued operation may be dangerous. " 

If individual machines are linked exclusively by a common emergency stop device, 
this does not automatically result in an assembly of machinery. 

Where a production-related and a safety-related coherence exists, there is an 
assembly of machinery according to the MD. This assembly as a whole must fulfil the 
requirements of the MD. 

In practical use of the term "assembly of machinery" the question arises frequently on 
large industrial plants (e.g. metallurgical plants, power plants or chemical plants), 
whether these plants are in the scope of the MD as assemblies of machinery. 

Applying the decision steps described above on large industrial plants, frequently a 
production-related coherence exists, but usually no safety related coherence. In this 
case such plants are not within the scope of the MD. But it may be possible from the 
view of the MD to split such large plants into several parts which form an assembly of 
machinery. 

Also the "Guide to application of the Machinery Directive 2006/42/EC" of the 
European Commission refers to this circumstance regarding complete industrial large 
plants. On this it states in the third paragraph of § 38 that the term assemblies of 
machinery is not necessarily applicable on a complete industrial plant as a whole. It is 
referred that these plants can usually be divided into sections which may be 
considered as assemblies of machinery, for example, raw material unloading and 
reception equipment - processing equipment - packaging and loading equipment for 
which the requirements of the MD are applicable. 

 

3. Decision steps2 

For the assessment whether several combined machines respectively partly 
completed machinery form an assembly of machinery according to the MD, the 
following decision steps and the diagram (figure 1) may be helpful. 

1st step 

The production-related coherence is characterized by the fact that the machinery 
respectively partly completed machinery is arranged as an entity (whereat in 
particular they are arranged coherently), collaborate and are operated in order to form 
a unit, geared towards a common goal (e.g. the manufacturing of a product). 

Such coherence exists when the machinery respectively partly completed machinery 
is linked mechanically or control-related and when there is a common or superior 
control or if there are common control devices which are necessary for the production 
process. The common or superior control system therefore is essential and enables in 

                                                
2
 Practical experience has shown that the production-related and the safety related coherence are the essential 

decision criteria. The diagram has been adapted accordingly. 



 

 

the first place the goal-oriented production-related collaboration of the machinery 
respectively partly completed machinery as an entity. If there is no such production-
related coherence, there is no assembly of machinery according to the MD and no 
declaration of conformity for an assembly of machinery is necessary but only for the 
individual machines. 

2nd step 

When on a machine respectively partly completed machine an incident can occur that 
may lead to a hazard on another machine respectively partly completed machine, 
safety-related measures are necessary geared to the assembly as a whole. In this 
case there is a safety-related coherence which is characterized by the fact that the 
safety of the assembly is provided e.g. by a control system which is related to the 
entire assembly or by safety components which do not belong to this control system 
such as fixed guards. 

The risks which arise because of the collaboration at the interfaces of that the 
machinery respectively partly completed machinery shall be considered in the risk 
assessment for the assembly. The new "Guide to application of the Machinery 
Directive 2006/42/EC" of the European Commission supports this and emphasizes in 
§ 38, that the safety of an assembly of machinery depends not only on the safe 
design and construction of the individual components but particularly on the fact 
whether the components fit with one another. Here the interfaces shall be assessed 
primarily. 

For the assembly of machinery a declaration of conformity has to be drawn up and 
added to the assembly of machinery. 

However if in the context of the production-related collaboration of individual 
machines neither the transmission of hazards from one machine to other machines 
nor the generation of new hazards on these or other machines is possible, there is no 
safety-related coherence. The machinery associated in such a way can be regarded 
as individual machines. 

However the interfaces between the individual machines have to be assessed 
additionally. If, as a result of the risk assessment also the risks at the interfaces can 
be considered as low and if an acceptable risk can be achieved by simple technical 
safety measures which are effective independently of will, e.g. by fixed guards, or if 
the hazard can be eliminated or an acceptable risk can be achieved by integration of 
the measures in the safety concept of the individual machines, these machines can 
still be considered as individual machines. 

The assessment, whether a combination of machinery complies with the definition of 
assemblies of machinery according to the MD, can be made according to the 
following diagram. 

 

 



 

 

 

Figure 1: Decision steps – assemblies of machinery according to the Machinery Directive 
2006/42/EC 

 

4. Demarcation to other directives and CE-marking 

If the result of the risk assessment described in clause 3 is, that there is an assembly 
of machinery, for the application of the MD particularly the demarcation to other 
directives and the principles of CE-marking shall be observed. 

 

4.1. Demarcation to other directives 



 

 

The demarcation of the MD to other directives is stated in article 3 of the MD[…]: 

"Where, for machinery, the hazards referred to in Annex I are wholly or partly covered 
more specifically by other Community Directives, this Directive shall not apply, or 
shall cease to apply, to that machinery in respect of such hazards from the date of 
implementation of those other Directives." 

It follows: 

Where another directive covers hazards, which arise from an assembly of machinery, 
more specifically, for these hazards not the MD is applicable but the other EC-
Directive. This may e.g. apply to pressure hazards3, which are covered more 
specifically by the directive 97/23/EC (pressure equipment directive) or to explosion 
risks, which are covered more specifically by the directive 94/9/EC (ATEX directive). 

However, for electrical hazards on an assembly of machinery always the MD applies, 
because in annex I number 1.5.1 it embraces the objectives of the low voltage 
directive. 

Furthermore the application of further directives may be necessary for aspects which 
are not covered by the MD, e.g. directive 2004/108/EC related to electro-magnetic 
compatibility (EMC-directive) or directive 2000/14/EC relating to the noise emission in 
the environment by equipment for use outdoors (Outdoor Noise Directive) for an 
assembly of machinery which is foreseen for use in an outdoor environment. 

 

4.2. Principles of CE-marking 

According to article 5 paragraph 4 of the MD the following principles for CE-marking 
apply: 

"Where machinery is also the subject of other Directives relating to other aspects and 
providing for the affixing of the CE marking, the marking shall indicate that the 
machinery also conforms to the provisions of those other Directives." 

It follows: 

For the assembly of machinery these further directives always apply when 

- other directives are relevant4 for specific hazards on the assembly of 
machinery (see 4.1), or 

- the assembly is covered by EC-directives which relate to other aspects than 
the directives mentioned above (see 4.1). 

By attaching the CE-mark according to article 16 of the MD […] the compliance with 
all relevant EC-directives is certificated. 

 

 

… [Annex not relevant] 

 

 

 

 

 

                                                
3
 See European guideline 1/26 on the pressure equipment directive 

4
 e.g. ATEX-directive 94/9/EC or pressure equipment directive 97/23/EC 



 

 

 

 


